När Läkartidningen når Jonas Lindeberg tidigt på måndagsmorgonen är valresultatet fortfarande inte klart.

I Region Sörmland har Vård för pengarna haft majoritetsstyre med Socialdemokraterna och Centerpartiet under den senaste mandatperioden. Efter förra valet fick partiet en vågmästarroll.

Jonas Lindeberg, läkare och avgående regionråd, på Vård för pengarnas valvaka. Till vänster Louise Wiklund, sjuksköterska och personalregionråd och till höger Tomas Borin, psykiatriskötare och nytt toppnamn för partiet. Foto: Privat.

– Nu ser vi inte ut att få samma vågmästarroll. Däremot ser det ut som att Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vård för pengarna fortfarande skulle ha majoritet. Men som sagt: det är inte färdigt ännu. Vi får nog vänta till på onsdag innan vi vet, säger sjukhusläkaren Jonas Lindeberg, som nu lämnar sitt uppdrag som regionråd och toppnamn för Vård för pengarna.

Preliminärt får Vård för pengarna 12,4 procent av rösterna i Region Sörmland, vilket är betydligt mindre än de drygt 18 procent som partiet fick i förra valet. Men Jonas Lindeberg tycker ändå att det är ett bra resultat.

– Vi är nog inte så förvånade. Vi hade ju önskat att det skulle vara bättre, men vi är fortfarande ett stort parti. Vi har fortfarande en ganska bred plattform för att driva vår politik.

Jonas Lindeberg ser flera möjliga anledningar till att Vård för pengarna backar.

– SD går till exempel framåt i hela landet och det är ju något som tar röster från oss, säger han.

Eftersom Jonas Lindeberg nu återgår till att jobba heltid som läkare på medicinkliniken på Nyköpings lasarett – partiets nya toppnamn är psykiatriskötaren Tomas Borin – vill han inte uttala sig så mycket om hur styret kan komma att se ut i Region Sörmland framöver.

– Vi får vänta och se hur valresultatet och förhandlingarna landar, säger han.