– Vår ambition har varit att söka ett stabilt och brett samarbete för regionens bästa, och vi har också varit beredda att förhandla med alla partier förutom Sverigedemokraterna, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) enligt SVT Nyheter Öst.

Förhandlingarna har dock inte nått ända fram och därför går S i stället i opposition som »en tuff men konstruktiv kraft«, enligt ett uttalande.

Samtidigt meddelar Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna att samtal mellan partierna pågår för en ny borgerlig ledning. För att samla en majoritet i regionen har även sakpolitiska diskussioner med Sverigedemokraterna inletts.

– Det har inte varit vårt förstahandsval. Alla vi tre partier hade önskat att vi hade kunnat få 51 mandat (av 101, reds. anm.), men så blev det inte och då måste vi försöka hitta lösningar, säger Marie Morell, gruppledare för Moderaterna, till P4 Östergötland.

Socialdemokraterna har tidigare styrt tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Centerpartiet.