Den tidigare maktbalansen har rubbats ordentligt i både Region Västernorrland och Region Norrbotten i och med det nya valresultatet.

I båda regionerna spelar lokala sjukvårdspartier en viktig roll.

Men medan Sjukvårdspartiet Västernorrland, som varit i opposition i regionen de senaste åren, gör sitt bästa val någonsin är läget det omvända för Norrbottens sjukvårdsparti. Partiet får underkänt betyg av väljarna, backar över 26 procentenheter och gör ett katastrofval.

I Norrbotten skedde ett historiskt maktskifte i regionen 2018, då Socialdemokraterna petades bort från makten i en region de styrt sedan 1938. I stället blev Norrbottens Sjukvårdsparti största parti, och tog över makten tillsammans med Moderaterna och Centerpartiet.

Men nu har Socialdemokraterna goda chanser att ta tillbaka rodret i Norrbotten. S gör ett mycket bra val och ser ut att landa på drygt 41, ett lyft på över tio procentenheter. Sjukvårdspartiet får däremot bara drygt 8 procent.

Kenneth Backgård, Sjukvårdspartiet. Foto: Anders Alm

– Jag tror att man har upplevt vårdköer och personalbrist. Men så har det varit i de fyra nordligaste regionerna och situationen har varit värre i till exempel Västernorrland. Man kanske har trott att det är vår ledning som inte klarar av det här och inte sett helheten, säger regionrådet Kenneth Backgård (SJVP) till SVT Norrbotten.

Även i Västernorrland kan ett maktskifte stå för dörren. Regionen har styrts av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, men M hoppade av samarbetet tidigare i år. Nu tappar S mandat, och Liberalerna ser ut att åka ur regionfullmäktige.

Sjukvårdspartiet Västernorrland är den stora vinnaren. Partiet gör ett rekordval och ökar med hela tio procentenheter jämfört med 2018. Och de verkar inte pigga på ett samarbete med S, utan har sagt att de har som ambition att leda en ny majoritet.

– Vi vill nå en förändring och det är därför folk engagerar sig. Och vill man få förändring då måste man få makt och det är den vi söker. Har vi fått 19 procent och är näst största parti så är det både en plikt och en skyldighet att försöka få till ett maktskifte, säger Robert Thunfors, gruppledare (SJVP) till Sundsvalls-Tidning.

Samtidigt är Socialdemokraterna fortfarande det största partiet, och regionrådet Glenn Nordlund (S) har öppnat dörren för samarbeten med alla utom Sverigedemokraterna.

Även Jämtland Härjedalen går mot ett troligt maktskifte. Valet 2018 var en stor framgång för främst C i Jämtland, som fick sitt överlägset största väljarstöd på regionnivå med över 20 procent. Men i årets val tappar partiet och förlorar sin roll som nästa största parti. Samtidigt gör Socialdemokraterna ett bra val och har sagt att de tror att de kan bilda majoritet.

– Det är vår utgångspunkt. Nu får vi sätta oss ner, titta på det slutgiltiga valresultatet och sen får vi föra samtal med olika partier. Mer kan jag inte säga här och nu, säger partiets toppnamn Katarina Nyberg-Finn (S) till Östersunds-Posten.

I Jämtland tog det lång tid att få ihop ett styre efter förra valet. Till slut blev det en blågrön koalition med C, M, L, MP och KD, men förra året valde Kristdemokraterna att hoppa av samarbetet. Orsaken var olika åsikter om vad som behöver göras för att förbättra arbetsmiljön vid Östersunds sjukhus. Den sista delen av mandatperioden har de fyra resterande partierna styrt i minoritet.

I Region Västerbotten är det mindre dramatik. Förändringarna där är små jämfört med 2018. M ökar mest och L tappar mest. Men allt tyder på att det nuvarande rödgröna styret med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet får fortsatt förtroende fyra år till.

– Vi gör ett bra resultat, det känns bra. Men jag vet inte om vi kommer att ha samma styre. Det har fungerat bra, men vi måste sätta oss ner och gå igenom vad vi ska göra, säger Peter Olofsson (S), regionstyrelsens ordförande, till SVT Västerbotten.