I en intervju med Dagens Nyheter säger Sandra Ivanovic Rubin, gruppledare för Miljöpartiet att »det blågröna styret inte längre finns« i Region Stockholm och att man inte längre ser ett styre lett av Moderaterna. MP:s ställningstagande öppnar upp för ett nytt styre i regionen efter 16 år av borgerlig/blågrön majoritet. Ännu är inte röstresultatet fastställt och med 1 302 av 1 412 distrikt räknade är det jämnt mellan blocken.

Socialdemokraterna får tillsammans med Vänsterpartiet 44,2 procent av rösterna, motsvarande 67 mandat, medan det styrande blocket med M, KD, L, C och MP får 42,9 procent och 65 mandat. Med Miljöpartiets förflyttning skulle det röda blocket få ytterligare 3,7 procent och landa på 47,9 procent av väljarrösterna och 73 mandat. För det resterande blågröna skulle motsvarande siffror bli 39,2 procent och 59 mandat.

Sverigedemokraterna, som i nuläget inte ingår i någon av konstellationerna, kammade hem 10,9 procent av rösterna, motsvarande 17 mandat.

För att få egen majoritet behöver S, V och MP stöd av ytterligare partier från den styrande koalitionen.

I en presskommentar skriver L att man »under hela valrörelsen varit tydliga med att vi vill fortsätta det blågröna samarbetet. Något samarbete med SD är inte aktuellt.« Några ytterligare kommentarer vill man inte ge i dagsläget.

Inte heller C vill kommentera valresultatet eller vilken konstellation man vill stödja framåt.

Vänsterpartiets talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Stockholm, Jonas Lindberg, menar att valresultatet för Region Stockholm är ett tydligt misstroendevotum mot den styrande koalitionen och den politik som partierna i den har fört. Han när en förhoppning om ett rödgrönt samarbete där Centern kan ingå.

– På nationellt plan har de haft en ganska tydlig linje mot att samarbeta med Vänsterpartiet, så de sitter nog med sina vågskålar och funderar. Det får man ha respekt för.