I Region Stockholm går Socialdemokraterna kraftigt framåt och ökar med nästan 7 procentenheter och får 32,9 procent av rösterna. Samtidigt backar Moderaterna med knappt 1,5 procentenheter till 20,8. Tillsammans med Vänsterpartiet får det röda blocket 43,7 procent av rösterna, medan det borgerliga blocket får 39,6 procent, enligt siffror på måndagens förmiddag. Står sig resultatet kan det innebära ett maktskifte i Region Stockholm efter 16 år av borgerligt styre, något som välkomnas av Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening.

Johan Styrud, ordförande i Stockholms läkarförening. Foto: Anders Wiklund, TT Nyhetsbyrån

– Jag tror det är bra att det rör på sig och att det kommer in nytt blod. Vården har ju inte fungerat så jag förstår verkligen att väldigt många tycker det är dags att ha något annat.

Vad vill du helst se?
– Fler bemannade vårdplatser, en primärvård som fungerar och bättre fungerande akutflöden. Man kanske ska lugna ner sig i all privatiseringsdiskussion och skapa lugn och ro så att professionen får arbeta – både på sjukhus och i primärvården. Vi har en otroligt stor personalomsättning och vi måste attrahera fler personer som blir kvar i vården.

Även i Västra Götalandsregionen och Region Skåne går Socialdemokraterna framåt och rockader kan vara att vänta i styrningen. Enligt måndagens preliminära resultat ökar Socialdemokraterna i Västra Götalandsregionen med flera procentenheter till nära 30 procent av rösterna, vilket skulle ge partiet 46 av 149 mandat. Även Vänsterpartiet gör en liten ökning sedan förra valet. Moderaterna backar något medan Sverigedemokraterna ökar med flera procentenheter och ser ut att plocka 24 mandat. Mycket talar för att »Grönblå samverkan«, bestående av M, KD, C, L och MP, får lämna makten.

– Vi har vind i seglen i den här regionen, säger regionrådet Carina Örgård (V) till SVT Nyheter Väst.

För att uppnå majoritetsstyre verkar dock ett blocköverskridande samarbete krävas, enligt kanalens valexpert.

Dagen efter valet råder ovisshet även i Region Skåne kring vilka partier som ska stå vid rodret och båda sidor utropar sig till segrare, enligt SVT Nyheter Skåne. Samtidigt som Socialdemokraternas toppnamn Henrik Fritzon talar om »ett tydligt resultat i den meningen att det sittande styret har fallit« har regionstyrelsens ordförande Carl-Johan Sonesson (M) en annan bild.

Även om både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet ökar kan det sittande styret, med M, KD, C och L, fortsätta inneha makten om de samarbetar med Sverigedemokraterna.

– Det ser ut som att ett tydligt borgerligt alternativ kan växa fram, säger Carl-Johan Sonesson (M) till SVT Nyheter Skåne.