MP har styrt regionen tillsammans med Allianspartierna i åtta år. Men nu lämnar partiet samarbetet.

– Vi känner utifrån retoriken från Moderaterna och Kristdemokraterna på riksplanet – där man gått väldigt hårt till angrepp mot Miljöpartiet för att försöka få ut oss ur riksdagen – att det speglat av sig på förtroendet även från våra väljare.

Det säger det tillträdande regionrådet Madeleine Jonsson (MP) till Sveriges Radio P4 Sjuhärad. Hon påpekar att hon varit nöjd med samarbetet med M, KD, L och C på regional nivå, men att hon ser ett fortsatt samarbete i samma konstellation som omöjligt.

I Västra Götalandsregionen ser de grönblå, som styrt i minoritet, ut att totalt sett tappa mandat (se grafik nedan). Samtidigt ökar Socialdemokraterna med fler mandat än de grönblå tappar, och även Vänsterpartiet går framåt. Nu öppnar S för breda samtal om ett styre.

– Jag ser att det finns öppningar både med Liberalerna, Centerpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Det finns också överenskommelser man kan göra med Moderaterna, säger Helén Eliasson (S) till P4.

Centerpartiet säger till Läkartidningen att partiet ska diskutera sinsemellan och med de kvarvarande partierna i det som kallas Grönblå samverkan. Men därutöver är man öppet för samtal, åtminstone med »de sex partierna i mitten«, vilket skulle betyda alla utom V och SD.

– Jag har sagt att jag dricker kaffe och pratar med alla som hör av sig. För vi måste försöka hitta en lösning. Och då ser ju vi de partierna i mitten av politiken som möjliga samarbetspartners, säger Cecilia Andersson, fullmäktigeledamot och ordförande för södra hälso- och sjukvårdsnämnden.

Hon poängterar att Grönblå samverkan styrt i minoritet, men att man haft Socialdemokraterna med sig i de stora besluten; breda överenskommelser är i stort viktigt för en kontinuitet över mandatperioderna. Men hon håller, till skillnad från Socialdemokraterna, i nuläget inte dörren öppen för ett samarbete med V.

Läkartidningen har även sökt Liberalerna för en kommentar.

Läs mer från Läkartidningens valbevakning här.