Sedan förra valet har Dalasamverkan, en konstellation bestående av Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna, Miljöpartiet och Dalarnas sjukvårdsparti, styrt i Region Dalarna. Men när 170 av 185 valdistrikt räknats på måndagen ligger både Liberalerna och Miljöpartiet under 3-procentsspärren, precis som i flera andra regioner. Även övriga samarbetspartier backar, förutom KD som ser en liten ökning jämfört med förra valet.

Samtidigt ser både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna ut att få ett kraftigt lyft. För Socialdemokraternas del handlar det om en ökning från 28,61 procent i förra valet till 33 procent i år, medan Sverigedemokraterna ökar från 12,09 till 15,5 procent.

Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) konstaterar i en intervju med SVT Nyheter Dalarna att tiden med Dalasamverkan är förbi, och till Falu-Kuriren säger han att de preliminära siffrorna är trista men väntade.

– Någonstans var jag mentalt förberedd och jag har till och med kastat en hel del papper, säger han.

Nu hoppas han på en ny konstellation mellan Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet. Oppositionsrådet Elin Norén (S) håller flera möjligheter öppna.

– Vi ser framför oss att försöka bilda ett starkt, stabilt styre där Sverigedemokraterna inte ingår, och som på ett bra sätt kan leda regionen framåt. Jag kan säkert sträcka ut min hand till flera olika partier, det handlar om hur man kan få ihop en majoritet där man känner att man går åt samma håll, säger hon till P4 Dalarna.

Läs också: Liberaler kan halka ur sju regioner