Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans 68 av 149 mandat och skulle kunna komma att leda i minoritet. Men det är inget hinder, enligt Helén Eliasson, gruppledare för Socialdemokraterna.

– Regionen har redan styrts av en minoritet i fyra år. Efter valet där Socialdemokraterna gick fram med fem mandat och där väljarna har stort förtroende för att vi ska leda regionen har jag samtalat med övriga partier och kommit fram till att den här konstellationen är det största blocket. Då ser jag det som vägen framåt, säger hon i en intervju med P4 Göteborg.

Beskedet innebär också att Miljöpartiet tar farväl av sina tidigare samarbetspartners. Enligt Helén Eliasson kunde partiet byta sida eftersom de rödgröna delar gemensamma värderingar.

– Och vi har en väldigt bra relation med Miljöpartiet, säger hon.

Miljöpartiets tillträdande gruppledare Madeleine Jonsson har tidigare sagt att ett fortsatt samarbete högerut vore omöjligt eftersom den hårda retoriken från Moderaterna och Kristdemokraterna på riksplanet »speglat av sig på förtroendet även från våra väljare«.

Nu är förhoppningen att beskedet ska locka Centerpartiet och Liberalerna att ingå i den ledande konstellationen, alternativt att partierna ska välja att släppa fram de rödgröna, säger Vänsterpartiets politiska sekreterare till Läkartidningen.

Samtidigt som Socialdemokraterna gick framåt i valet tappade Centerpartiet och Liberalerna tre mandat vardera. Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna, Centerpartiet får tillsammans 57 mandat medan Sverigedemokraterna får 24.

Läs också: 

MP lämnar samarbete i VGR – S öppnar för breda samtal i regionen