Förra mandatperioden styrde de klassiska allianspartierna Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans. Efter årets valresultat stod det dock klart att Liberalerna kommer under treprocentsspärren och tappar sina tre mandat, samtidigt som de övriga partierna i den gamla alliansen totalt sett också backar.

På måndagen kungjorde Socialdemokraterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna att de tillsammans bildar ett nytt styre. Konstellationen samlar efter den preliminära rösträkningen 28 av de 57 mandaten, alltså precis under hälften (se grafik nedan). Med Vänsterpartiet som stöd har partierna ytterligare 3 mandat, medan Moderaterna och Sverigedemokraterna tillsammans har 26. Miljöpartiet har inga mandat i Region Blekinge.

– Skulle man välja att gå emot något av våra förslag, måste de tre partierna (M, SD och V) tillsammans enas om det. Och jag ser inte det framför mig, säger Socialdemokraternas gruppledare Christina Mattisson till Sveriges Radio P4 Blekinge.

Hon berättar att hon haft en dialog med Vänsterpartiet om en så kallad valteknisk samverkan, där de eventuellt tar plats i några styrelser och nämnder.