Forskar-AT har funnits länge. Nu inför Sahlgrenska universitetssjukhuset även skräddarsydda tjänster för forskningsintresserade BT-läkare, med inspiration från modellen med forskar-AT.

Tanken är både att fånga upp BT-läkare som redan är forskare, och dem som vill prova på forskning. På så vis kan universitetssjukhuset hitta forskningsintresserade, utlandsbildade kollegor.

– Det handlar om att ge unga kollegor en chans att ägna sig åt forskning på ett strukturerat sätt, med finansiering, säger Joakim Björås som är utbildningschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till Sahlgrenskaliv.

– Jag tror att många uppskattar möjligheten att få en mer skräddarsydd BT, där delar av den kliniska placeringen äger rum inom det forskningsområde man är intresserad av. Det kan ge bra synergieffekter, fortsätter han.

I tjänsten ingår tre månaders finansierad forskning utöver cirka tolv månaders klinisk tjänstgöring, beroende på tidigare arbetslivserfarenheter. Ett krav för att göra forskar-BT är att man är knuten till en forskargrupp.

Den första läkare som gjorde forskar-BT anställdes i början av året, hon heter Leila Toosi och har läst sin grundutbildning i Iran. Hon har tidigare varit gästforskare i Sverige, har bland annat gått ett mastersprogram på Uppsala universitet och arbetat på Karolinska universitetssjukhuset som underläkare.

– Jag tycker att det är spännande att kombinera forskning med kliniskt arbete och ingå i klinisk forskningsverksamhet. Jag träffar också andra BT-läkare på kursen och ingår i samma BT-utbildning, vilket gör att jag inte känner mig helt ensam, säger Leila Toosi till Sahlgrenskaliv.

I september har en ny omgång BT-läkare, varav fyra gör forskar-BT, startat. I den gruppen finns både disputerade läkare och läkare som aldrig har forskat tidigare.

Bálint Zsidai gör forskar-BT på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Foto: Privat

En av läkarna är Bálint Zsidai. Han har varit doktorand på Göteborgs universitet det senaste året, med fokus på korsbandsskador.

Han kommer ursprungligen från Ungern, där han även har utbildat sig till läkare. Efter ett forskningsår i USA, åkte han till Sverige för att forska och specialisera sig och fick sin svenska legitimation i somras. I samband med det hörde han talas om Sahlgrenska universitetssjukhusets nya BT-tjänster.

– Det passar mig väldigt bra att fortsätta forska och samtidigt utveckla mina kliniska färdigheter. Jag tycker det här är ett jättebra alternativ för dem som redan forskar men behöver komma in i det svenska sjukvårdssystemet, säger Bálint Zsidai till Läkartidningen.

I framtiden har han siktet inställt på att bli specialist i ortopedi. Men han vill också hålla fast vid forskningen.

– Under läkarprogrammet letade jag alltid efter möjligheter att fördjupa mig inom olika medicinska områden. Jag har varit tennisspelare tidigare och är väldigt intresserad av idrott, så jag tycker idrottsmedicin är jätteintressant.