Gruvbolaget LKAB:s gruvbrytning gör att stora delar av centrala Kiruna avvecklas och flyttar till nya områden. Kiruna sjukhus måste rivas på grund av sitt nuvarande läge och ersättas av ett nytt sjukhus. Något som LKAB ska bekosta.

Tidigare var planen att det nya sjukhuset skulle vara inflyttningsklart 2026. Men förra året beräknades inflyttningen till någon gång 2028–2030.

Nu konstaterar gruvbolaget att processen måste snabbas upp.

Efter rapporter om sprickor har LKAB undersökt sjukhuset och konstaterar nu att gruvbrytningen lett till sprickbildning tidigare än väntat på ett antal sjukhusbyggnader. Det handlar främst om sprickor i en byggnad, och skadorna påverkar bland annat dörrarna.

I ett pressmeddelande säger Stefan Hämäläinen, direktör för samhällsomvandlingar på LKAB, att arbetet med att bygga det nya sjukhuset måste tidigareläggas.

Kiruna sjukhus. Foto: Anders Alm

LKAB ska göra fler utredningar för att få en bättre lägesbild över hur illa det är, och vad som kan göras för att stärka upp sjukhuset. Det ska dock inte finnas risk för att bärande delar brister akut, enligt gruvbolaget som även sagt att det kommer att se över eventuella lösningar med tillfälliga lokaler, om det skulle behövas.

— Vi har informerat regionen och har sedan tidigare långt gångna diskussioner för ersättning till ett nytt sjukhus. Vi måste nu också se över eventuella lösningar med tillfälliga lokaler för delar av sjukhusverksamheten om det skulle bli nödvändigt. De kostnaderna kommer LKAB att ta i sådana fall, säger Stefan Hämäläinen.

Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C) är kritisk.

– Jag tycker de är genant för LKAB att de har så dålig koll på sprickor när det dessutom handlar om en sådan viktig funktion för ett samhälle som ett sjukhus, säger han till Norrländska Socialdemokraten.

I förra veckan har det beslutats var det nya sjukhuset ska byggas, och kommunens planavdelning har fått i uppdrag att sätta i gång med detaljplanen.

Nu konstaterar Gunnar Selberg att det arbetet måste snabbas på. Han bedömer att det är möjligt att få det nya sjukhuset på plats inom fem år, men att det kommer bli dyrare att göra jobbet snabbare än planerat.

Som Läkartidningen tidigare har berättat har ett flertal byggnader i Kirunas gamla centrum drabbats av sprickbildning tidigare än väntat.

Regionrådet Kenneth Backgård från Sjukvårdspartiet (SJVP) varnade nyligen för att läget för det gamla sjukhuset kan bli kritiskt snabbare än förväntat och att det därför finns en risk att Kiruna sjukhus står utan lokaler. Nu ser hans oro alltså ut att vara befogad.

– Jag blev överraskad så tillvida att man nu pratar om alternativa lokaler. Men det är ju inte bara att flytta in i lokaler som inte från början är anpassade som sjukhuslokaler. Jag vet inte vilken tidshorisont LKAB har, men det är ju helt och hållet deras ansvar att lösa, säger Kenneth Backgård till Norrländska Socialdemokraten om det nya beskedet från gruvbolaget.

Kenneth Backgård har gett regiondirektören i uppdrag att försöka slutföra förhandlingarna om sjukhuset med LKAB, så att bygget kan komma i gång i slutet av 2023.