Sofia Zettermark, ST-läkare i allmänmedicin vid Närhälsan i Göteborg och doktorand i socialmedicin vid Lunds universitet. Foto: Privat.

Sofia Zettermark, ST-läkare i allmänmedicin vid Närhälsan i Göteborg och doktorand i socialmedicin vid Lunds universitet:

– Med en blåbrun regering får vi se fortsatt privatisering och gynnande av resursstarka och mindre behövande patienter. Det innebär vård efter plånbok och inte vård efter behov. Det känns som ett riktigt mardrömsscenario för mig som läkare. Jag röstade på Vänsterpartiet och tycker att en rödgrön vinst i riksdagsvalet vore positivt för vården och för landet. Sedan får man ju ha med brasklappen att resultatet i riksdagsvalet kanske inte har så stor reell effekt för vården, eftersom det är regionerna som styr.

– Mitt drömscenario vore i stället en röd regering som låter Vänsterpartiets ekonomiska politik få större inflytande än Centern och där vi får en sjukvård i offentlig regi med tillräckligt med resurser för att ge god vård, där utvecklingen med ständig effektivisering på personalens bekostnad kan bromsas eller till och med vändas.

 

 

 

 

Jonas Richthoff, allmänkirurg och urolog, överläkare vid sjukhuset i Ljungby. Foto: Privat.

Jonas Richthoff, allmänkirurg och urolog, överläkare vid sjukhuset i Ljungby, aktiv i lokala partiet Alternativet Ljungby:

– Jag röstade på Ebba Busch, eftersom Kristdemokraterna är inne på att slopa regionerna. Jag tycker att man skulle ha mer centralt styrd sjukvård. I dag har ju de olika regionerna exempelvis olika journalsystem, som inte kommunicerar med varandra. Som läkare tillhör jag också höginkomsttagarna och därför tycker jag också att det vore bra att få betala mindre skatt. En röd vinst skulle ge negativa konsekvenser för min egen del. Sedan tror jag även att den offentliga sjukvården stärks om den röda sidan trots allt vinner när alla röster är räknade, medan privata aktörer får det svårare. Det tycker jag egentligen är rimligt, eftersom den offentliga vården behöver stärkas och bevaras i första hand, och så kan den privata vården fungera som ett komplement.

– Men min stora farhåga vore ännu en minoritetsregering. Det finns en risk att det inte kommer att bli så många beslut om exempelvis Centern inte vill samarbeta med Vänstern. Hur ska man då få ihop det?

 

 

 

 

Elisabeth »Lisa« Månsson Rydén, specialist i allmänmedicin på hälsocentralen i Ljusdal, ordförande i SFAM Gävleborg. Foto: Privat.

Elisabeth »Lisa« Månsson Rydén, specialist i allmänmedicin på hälsocentralen i Ljusdal, ordförande i SFAM Gävleborg:

– Min stora farhåga i det här valet är att Sverigedemokraterna ska få för stort inflytande. Jag är livrädd för det. Jag har jobbat som flyktingläkare i många år och har hört många flyktingars historier. Det är så absurt när SD påstår att folk kommer hit för att tjäna pengar eller bara kriminella. Ingen människa lämnar sitt hem frivilligt.

– Jag röstade på Socialdemokraterna i riksdagsvalet för jag tycker att de har haft en vettig sjukvårdspolitik och satsat mycket på primärvården tidigare genom åren. Men nu har de tyvärr fått jobba efter en borgerlig budget, där partierna säger ja till att privata vårdbolag och nätbolag tjänar stora pengar. Varför inte lägga de pengarna på att bygga upp den allmänna sjukvården i stället? Det har varit alldeles för mycket tjat om vårdköer och liknande. Om man byggde upp en primärvård som fungerar som den bas inom sjukvården som den ska vara och satsade på de fasta läkarna med bättre löner och bättre arbetsvillkor än vad stafettläkare har i dag, då tror jag att man skulle kunna få en betydligt billigare och bättre sjukvård.

– Jag tycker överhuvudtaget att många riksdagspartier missar målet med sin sjukvårdspolitik när de säger att de vill utbilda fler läkare. Inom primärvården där jag jobbar är vi inte få läkare – däremot är det få som stannar när de är färdiga specialister. Det behövs en ordentlig satsning på de läkare som redan finns inom primärvården.