Vaccinen Comirnaty och Spikevax har fått en uppdatering för omikronvarianten BA.1. Pfizer-Biontech och Moderna ansökte tidigare i somras om att få dem godkända, och nu rekommenderar EMA deras användning. Formellt ska också EU-kommissionen säga ja.

– Vi förväntar oss ett beslut av EU-kommissionen inom kort, sa Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare på Läkemedelsverket, vid en presskonferens på torsdagen.

Sverige har deltagit i granskningen av vaccinen, vilka kommer som boosterdoser, och Charlotta Bergquist framhåller de ger bättre immunitet mot BA.1, samtidigt som de är lika bra för ursprungsvarianten av sars-cov-2. Det syns inga skillnader i vanliga biverkningar, och Läkemedelsverket gör bedömningen att det även gäller ovanliga biverkningar.

De nya vaccinen innehåller lite nytt och lite gammalt; hälften mRNA-fragment som kodar för det ursprungliga spikproteinet, och hälften för omikronvarianten BA.1.

Vaccintillverkarna börjar leverera de uppdaterade vaccinen nästa vecka. Sedan lär det dröja ytterligare ett par veckor innan de är ute i de svenska regionernas vaccinationsverksamhet.

Sören Andersson, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, tycker dock inte att allmänheten ska vänta med vaccination.

– Vi tycker det är bättre att man vaccinerar sig så fort som möjligt. Speciellt när det gäller prioriterade grupper, tycker vi inte att man behöver vänta, sa han på presskonferensen.

De nya vaccinen är anpassade till den ursprungliga omikronvarianten av viruset, BA.1. I dag är det dock BA.4 och BA.5 som tar överhand, men de olika omikronvarianterna har flera likheter. Hur verksamt det nya vaccinet är mot de senaste varianterna går ännu inte att säga, då data är för begränsad.

– Men vi förutsätter också att det kommer fler variantvacciner, sa Charlotta Bergquist.