Valet 2018 var en stor framgång för främst C i Jämtland Härjedalen, som fick sitt överlägset största väljarstöd på regionnivå med över 20 procent. Men i årets val tappar partiet och förlorar sin roll som nästa största parti. Samtidigt gör Socialdemokraterna, som var i opposition, ett bra val, vilket innebär troligt maktskifte.

S går framåt på Gotland. På måndagen var bara ett distrikt oräknat i ett rösträknande som försenats i hela landet. S låg då på 31 procent, mot 26 i förra valet. i Allianspartierna, som styrt den senaste mandatperioden, ser alla utom KD ut att backa.

I Uppsala går S framåt ett par enheter, medan det är ett blandat resultat för de blågröna partier som styrt. Den tidigare mandatperiodens styre ser ut att backa från cirka 48 till 42 procent.

S gör även en smärre ökning i Sörmland. Men Vård för pengarna, som är samarbetsparti i regionstyret, tappar omkring 6 enheter. Det tredje samarbetspartiet, C, tappar också någon enhet. Sjukhusläkaren Jonas Lindeberg, tidigare regionråd för Vård för pengarna, säger till Läkartidningen att det i nuläget ser ut som att de tre kan sitta kvar.

I Norrbotten och Västernorrland gör de respektive vårdpartierna avtryck i årets val, men på olika sätt. Norrbottens sjukvårdsparti verkar ha imploderat. Partiet, som styrt med M och C, backar över 26 procentenheter. Samtidigt återtar S över 10 procentenheter och tycks landa på över 41 procent, vilket ger dem en möjlighet att återta makten.

Sjukvårdspartiet Västernorrland, som varit i opposition de senaste åren, gör sitt bästa val någonsin och går från 8 till 18 procent. Det tidigare styret av S och L backar, där Liberalerna verkar halka under spärren. Förändringarna kommer att leda till någon form av nytt styre, i nuläget oklart vilket. Glenn Nordlund, socialdemokratiskt regionråd, säger till Sveriges Radio P4 Västernorrland att S och Sjukvårdspartiet står långt ifrån varandra.

I Region Gävleborg backar den styrande koalitionen som bestått av S, V, MP och C med fyra mandat, enligt de preliminära siffrorna. MP ser i nuläget ut att åka ur regionfullmäktige.

I Dalarna konstaterar Regionstyrelsens ordförande Ulf Berg (M) i en intervju med SVT Nyheter Dalarna att tiden med Dalasamverkan är förbi. Dalasamverkan (M, C, KD, L, MP och Dalarnas sjukvårdsparti) har styrt i Region Dalarna den gångna mandatperioden, men på måndagen låg både L och MP under 3-procentsspärren. Även övriga samarbetspartier backar, förutom KD.

I Halland får det tidigare Alliansstyret inte egen majoritet och Miljöpartiet halkar under spärren. I Kronoberg, där Allianspartierna också har styrt, gick S och SD fram med ett par procentenheter. C förlorade däremot flera. Tittar man vidare på Småland kan man notera att partiet Bevara akutsjukhusen i Region Jönköpings län fortsätter ligga relativt högt kring 9 procent, något högre än 2018. Men några partier i det brokiga styret från förra valet (S+C+L+KD+MP+BA) backar.

I Region Västerbotten är förändringarna små jämfört med 2018. Det nuvarande rödgröna styret får fortsatt förtroende fyra år till. Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet har tillsammans fått en bit över hälften av rösterna när flertalet distrikt var räknade vid denna tidnings pressläggning på måndagen.

I regioner där blockpolitiken kanske inte varit lika tydlig som på nationellt plan, är styret osäkert. I Region Kalmar backar C och L som har styrt med S. Och i Östergötland backar styret S+L+C+MP.

Läs mer i Läkartidningens valbevakning.