Branden i Evinfängelset utbröt sent på lördagskvällen och har krävt åtta dödsoffer och flera skadade, enligt Irans rättsväsende, rapporterar bland annat Reuters. Enligt svenska UD finns flera svenskar i fängelset, bland annat den dödsdömde svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djalali.

Ännu saknas uppgifter från UD om läget för de svenska fångarna, men för Expressen bekräftar Ahmadreza Djalalis fru, Vida Mehrannia, att maken är oskadd.

– Han sitter i fängelset, men på en annan avdelning och drabbades inte (av branden). Han är okej, säger Vida Mehrannia till Expressen.

I samband med branden utbröt också skottlossning och upplopp. Vida Mehrannia beskriver situationen i fängelset som »mycket svår«. Till Expressen säger hon att hon nu sätter hoppet till den nya svenska regeringen att få maken fri.

– Jag hoppas att den svenska regeringen kan hjälpa honom och få honom frisläppt.

Ahmadreza Djalali är läkare, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och svensk medborgare sedan 2018. Han greps i Iran för ungefär sex år sedan under en föreläsningsresa. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet. 

Läs även:
Brand i Djalalis fängelse – flera offer