Den 33-årige man som greps som misstänkt kort efter knivdådet mot Sveriges Kommuner och regioners psykiatrisamordnare Ing-Marie Wieselgren under Almedalsveckan i Visby i somras hämtade enligt åklagaren inspiration från andra terrordåd, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Det finns ett hat mot samhället i grunden och det finns en vilja från hans sida att rikta den här brottsligheten mot samhället, säger åklagaren Henrik Olin i en radiointervju.

Enligt utredningen har mannen haft tankar på att begå ett dåd under en längre period, men planerna att slå till i just Almedalen utkristalliserades först ett par veckor före attacken. Utredningen har inte heller kunnat visa att fler personer skulle vara inblandade.

– Det finns ingenting i utredningen som tyder på det och då har vi verkligen letat efter sådana signaler, säger Henrik Olin.

Frågor kvarstår dock kring mannens motiv. Som Läkartidningen tidigare har rapporterat led mannen av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dådet. Mot bakgrund av den psykiska ohälsan är det inte »helt enkelt« att se motivet, säger Henrik Olin.

– Han har ju varit i den högerextrema miljön litegrann, men det ligger lite bakåt i tiden. Sedan finns det en koppling till utanförskapsidentifiering. Det finns ju i rätt stor omfattning folk på nätet som inte känner sig som en del av samhället. Den typen av kontext har han befunnit sig i ganska mycket.

Den 33-årige mannen har erkänt att han har dödat Ing-Marie Wieselgren och även att han planerat att mörda Centerledaren Annie Lööf. Det finns också namn på andra offentliga personer i utredarnas material, enligt Ekot. Där har dock planerna inte varit tillräckligt konkreta för att kunna visa att mannen planerat ytterligare brott mot dem.

Läs också:
Emma Spak: »Viktigt att stärka skyddet för offentliga personer«
»Ing-Marie Wieselgren var en eldsjäl med en mission«
Wieselgrens misstänkte mördare led av psykisk störning under dådet