Sune Bergström. Foto: The National Library of Medicine/Wikimedia Commons (CC0)

Sune Bergström, född 1916, var en svensk biokemist verksam som professor vid både Karolinska institutet och Lunds universitet. 1982 tilldelades han Nobelpriset i fysiologi eller medicin tillsammans med landsmannen Bengt Samuelsson och britten John R. Vane. De tre forskarna prisades för sina »upptäckter rörande prostaglandinerna och därmed nära anknutna biologiskt aktiva substanser«. Fem år tidigare hade trion tilldelats Laskerpriset för sin forskning kring prostaglandiner.

1969–1977 var Sune Bergström rektor vid Karolinska institutet, 1975 blev han ordförande för Nobelstiftelsen, mellan 1977 och 1982 var han ordförande i Världshälsoorganisationen, WHO:s, »Global advisory committee on medical Research« och 1983 blev han ordförande för Kungliga vetenskapsakademien. Sune Bergström dog 2004, 88 år gammal.

 

Läs mer:

Svante Pääbo får Nobelpriset för upptäckter om människans evolution

Forskarkollega om Nobelpriset: Glädjande men även förvånande