Branden utbröt sent på lördagskvällen, följt av skottlossning, enligt rapporter från flera medier. Enligt en iransk statlig nyhetskanal, omkom 4 fångar och 61 skadades. Källor på fängelset uppger dock för BBC att antalet är högre än så. 

Bland fångarna i fängelset finns svensk-iranske Ahmadreza Djalali, forskare i katastrofmedicin vid Karolinska institutet och svensk medborgare sedan 2018. Han greps i Iran för ungefär sex år sedan under en föreläsningsresa. Han dömdes till döden för spioneri och har sedan dess suttit fängslad i landet. 

Ahmadreza Djalali har under lång tid lidit av sviktande hälsa, magsmärtor och har tappat mycket i vikt. Hans fall anses internationellt vara en del i ett maktpolitiskt spel och fängslandet av honom har fördömts av bland annat EU och FN. I början av maj meddelade Iran att han skulle avrättas senast den 21 maj – men datumet passerade utan att något hände. 

Utrikesdepartementet bekräftar att det finns svenskar i fängelset, men har inte någon information om de finns bland de fångar som drabbats av branden. Människorättsorganisationen Amnesty har på måndagseftermiddagen inte heller några uppgifter om skadade svenskar. 

Läs även:
Djalalis fru kritiserar EU för passivitet
Hopp om ljusning för dödsdömde Djalali efter avtal om fångutväxling
Ahmadreza Djalali opererad akut
KI-rektorns budskap på Djalalis 50-årsdag: Släpp honom fri