Gustav Hemming (C), regionråd i Stockholm. Foto: Centerpartiet.

– Det saknar all form av realism, säger regionrådet Gustav Hemming (C) till Dagens Nyheter.

Enligt uppgifter till tidningen ska Moderaterna försöka samla de gamla allianspartierna Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet och försöka skapa ett minoritetsstyre i Region Stockholm. Såväl KD som L uppger för Dagens Nyheter att de är beredda att pröva lösningen, som alltså kräver stöd från Socialdemokraterna. Centerpartiet ser dock lösningen som orealistisk då den förutsätter att Socialdemokraterna, trots framgångarna i regionvalet, skulle gå i opposition och samtidigt vara berett att samarbeta. Och utan socialdemokratiskt stöd skulle det borgerliga minoritetsstyret förutsätta att man var beredd att samarbeta med Sverigedemokraterna.

– Det kommer vi inte göra så länge jag leder Centerpartiet i alla fall, säger Gustav Hemming till Dagens Nyheter.

Finansregionrådet Irene Svenonius (M) har inte kommenterat försöket att bilda ett minoritetsstyre för tidningen och oppositionsregionrådet Aida Hadzialic (S) uppger att hon fokuserar på förhandlingar och inte vill diskutera »hypotetiska resonemang«.

Läs också:
C i Stockholm öppnar för styre i minoritet tillsammans med S och MP
V i Region Stockholm kan bli stödparti till S-MP-C-styre
S bjuder in borgerliga partier till samarbete i Region Stockholm

Miljöpartiet vill ha maktskifte i Region Stockholm