Tidigt i pandemin utvecklade Astrazeneca och forskare vid Oxford University covid-19-vaccinet Vaxzevira. Målet var att vidareutveckla det till ett vaccin att kunna tas som nässprej.

En nyligen avslutad fas I-studie med en nässprejsvariant av Vaxzevria blev dock en besvikelse. Vaccinet visade sig ge sämre, eller som bäst lika bra, immunsvar jämfört med samma vaccin givet som intramuskulär injektion, vilket Läkemedelsvärlden var först att rapportera om. Studien är publicerad i Lancet eBioMedicine.

Projektet läggs därför ner då det enligt forskarna inte är motiverat att fortsätta utvecklingen av vaccinet.

Att kunna ge covid-19-vaccin i form av nässprej har väckt stort intresse då det både skulle kunna förenkla administreringen av vaccinet och ge ett lokalt vaccinskydd i nässlemhinnan. Höga nivåer av antikroppar i luftvägarna har bland annat visat sig halvera risken för att smittas av omikron-varianten, enligt en studie på personal vid Danderyds sjukhus, som Läkartidningen tidigare rapporterat om.

Flera nässprejsbaserade covid-vaccin är under utveckling och nyligen godkände både Indien och Kina varsitt nässprejsvaccin.

Läs också:
Studie: Antikroppar i luftvägar tycks skydda mot omikroninfektion