Vid en presskonferens i Geneve under onsdagen bekräftade Världshälsoorganisationens generaldirektör Adhanom Ghebreyesus att ebolautbrottet i Uganda fortsätter att växa.

– Hittills har 63 bekräftade och sannolika fall rapporterats, inklusive 29 dödsfall. Tio hälsoarbetare har infekterats och fyra har dött, sade Adhanom Ghebreyesus.

Bland de döda finns en 37-årig läkare från Tanzania som arbetade på sjukhuset i den i landet centralt belägna staden Mubende. Läkaren hade opererat en patient som senare visade sig testa positivt för viruset, rapporterar The Guardian.

Även en 58-årig anestesiolog, en hälsoassistent och en barnmorska har dött till följd av ebola, rapporterar Medical Express.

Trots ökningen av antalet fall är budskapet från landets president Yoweri Museveni att läget är under kontroll och att man har kapacitet att kontrollera detta utbrott, på samma sätt som man har kontrollerat tidigare utbrott, skriver The Guardian.

Läkare utan gränsers projektansvariga i Uganda, Christopher Mambula, säger dock till tidningen att läget är »allvarligt« med dagligen stigande smittotal och osäkerhet kring hur stor spridningen är. Att det dessutom saknas vaccin bidrar till oron, uppger han.

De vaccin som använts framgångsrikt vid tidigare ebolautbrott i bland annat Demokratiska republiken Kongo är inte verksamma mot den stam av ebolaviruset, Sudan-varianten, som ligger bakom utbrottet i Uganda.

Vid pressträffen i onsdags meddelade emellertid Adhanom Ghebreyesus att flera vaccin är under utveckling och att man kan inleda kliniska prövningar med två av dem »under kommande veckor«.

Läs även:
Flera döda i nytt ebolautbrott