För några veckor sedan rapporterade SVT Nyheter Örebro att över 8 000 patienter i länet står i kö för operation, varav drygt 4 700 har väntat längre än vårdgarantins 90 dagar. Sedan februari i år har köerna vuxit med 3 000 personer. Regionens satsning i somras, då man sköt till 15 miljoner för att beta av köerna, har inte gett tillräcklig effekt. Medarbetare har hoppat in kvällstid och helger och patienter har också blivit rekommenderade att söka sig till andra vårdgivare, men nu väljer regionen att lägga i en högre växel och plocka in operationsteam utifrån.

– Genom att ta in externa operationsteam kan vi snabbare erbjuda patienterna den vård de behöver men en lika viktig fråga är att ge medarbetarna lite andrum när operationskapaciteten ökar. Det ger både en lugnare arbetssituation och mindre arbete med att hantera själva kön, säger Behcet Barsom (KD), vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, i ett pressmeddelande.

Operationsteamen väntas kosta upp till 150 miljoner kronor över en tvåårsperiod.