För kvinnor som lever under hedersförtryck är en central del att blöda på bröllopsnatten, detta för att visa att de inte har haft sex tidigare. Trots att det är en myt att det finns en mödomshinna som spricker vid första samlaget erbjuder flera kliniker så kallade »oskuldsoperationer« för att framkalla en blödning under bröllopsnatten, visar en granskning gjord av SVT.

Av tjugo tillfrågade kliniker erbjuder fem oskuldsoperationer och SVT har intervjuat flera av läkarna som genomför ingreppen. Den enda som vill svara på frågor öppet är plastikkirurgen Riikka Veltheim på Akademikliniken i Stockholm.

– Vart ska dessa kvinnor annars vända sig? De är desperata, de skulle bara resa utomlands om det förbjöds i Sverige, säger hon.

Även om den nya regeringen vill kriminalisera ingreppen, liksom oskuldsintyg och oskuldskontroller, är det i dagsläget inte straffbart att utföra operationerna såvida patienten är över 18 år. Men enligt Madelene Larsson, utredare på Jämställdhetsmyndigheten, är det en juridisk gråzon som bidrar till att befästa en farlig hederskultur.

– Enligt Patientsäkerhetslagen ska läkare agera enligt vetenskap och beprövad erfarenhet – och det finns ingen mödomshinna. Så detta borde läkarna kunna förlora sin legitimation på, säger hon till SVT.