En kvinna i Dalarna som drabbats av äggstockscancer fick sin diagnos försenad sedan svaret på hennes röntgenundersökning blev liggande oläst på vårdcentralen. Kvinnan hade sökt vård efter att ha känt en växande knöl i nedre delen av buken. Läkaren hon träffade misstänkte att det hon kände var en bit tarm, men skickade för säkerhets skull en remiss till skiktröntgen av tjocktarmen och buken.

Undersökningen visade en misstänkt elakartad förändring. Men när röntgensvaret kom rådde semestertider och läkaren som skrivit röntgenremissen jobbade inte längre kvar. Resultaten blev liggande hos en annan läkare på vårdcentralen – och upptäcktes först efter 40 dagar, enligt regionens lex Maria-anmälan. Då inleddes omedelbart en utredning som visade att kvinnan hade äggstockscancer.

– Det måste finnas välfungerande rutiner för bevakning av röntgensvar och annat indirekt patientarbete när kollegor har slutat eller är frånvarande, säger David Iggman, chefläkare inom primärvården, i ett uttalande.

Enligt David Iggman har man efter det inträffade reviderat rutinerna, avsatt mera schemalagd tid och lagt till extra kontrollfunktioner för att undvika att liknande händelser upprepas. Övriga vårdcentraler i regionen har också informerats.