Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i Region Kronoberg har ingått en valteknisk samverkan. Tillsammans samlar de 26 av regionens 61 mandat. Det är ett mandat mer än det borgerliga styret. Men eftersom S och V inte vill förlita sig på Sverigedemokraterna, måste de inta en oppositionsroll.

– Tyvärr avvisade C, L och KD våra försök att bilda ett nytt majoritetsstyre. Nu kommer vi tillsammans med V att gå i kraftfull opposition, säger Henrietta Serrate (S) oppositionsråd, i ett pressmeddelande från Socialdemokraterna.

Det gör att den borgerliga samlingen M+C+KD+L, som tappat mandat i årets val, kan fortsätta sitt styre. Men alliansen blir ännu bräckligare än under sitt styre under den förra mandatperioden. Då var man också i minoritet, men större än S+V. Nu är det tvärtom.

– Eftersom vi saknar egen majoritet kommer det ställa krav på att vi informerar och pratar med alla partier för att få stöd för våra förslag i regionfullmäktige, säger regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson (M) i ett pressmeddelande från Region Kronoberg.

På onsdagens regionfullmäktige valdes presidium och valberedning, där exempelvis Roland Gustbée (M) blev regionfullmäktiges ordförande. Den 30 november väljs ledamöter till styrelser och nämnder.