Acko Ankarberg Johansson (KD), Jakob Forssmed (KD) och Camilla Waltersson Grönvall (M) blir nya ministrar. Pressfoton.

Acko Ankarberg Johansson (KD) blir ny sjukvårdsminister medan Jakob Forssmed (KD) ska axla rollen som socialminister. Det meddelade Sveriges tillträdande statsminister, Ulf Kristersson (M) i samband med att han läste upp sin regeringsförklaring inför riksdagen på tisdagsförmiddagen.

Acko Ankarberg Johansson har varit ordförande i socialutskottet sedan 2018 och var på förhand favorittippad till att ta över efter Lena Hallengren (S) som socialminister. I stället blir hon nu sjukvårdsminister.

– Acko Ankarberg Johansson har varit en av våra viktigaste företrädare under lång tid, både som partisekreterare och socialpolitisk talesperson, sa KD-ledaren Ebba Busch under en pressträff.

Socialministerposten och även rollen som chef för Socialdepartementet tillfaller Jakob Forssmed. Han får särskilt ansvar för folkhälsa, idrott och civilsamhällesfrågor.

Moderaternas socialpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall får rollen som socialtjänstminister.

– Hon är kanske mest känd som arkitekten bakom lagstiftningen efter den förfärliga händelsen med »lilla hjärtat«, sa Ulf Kristersson.

Anna Tenje (M) blir ny äldre- och socialförsäkringsminister. Foto: Riksdagen.

Mot bakgrund av den kritik som Coronakommissionen framfört lovade Ulf Kristersson redan under valrörelsen att tillsätta en äldreminister om han fick chansen att bilda regering. Nu står det klart att Växjös kommunalråd och Moderaternas vice partiledare, Anna Tenje, får posten som äldre- och socialförsäkringsminister.

Stockholms stads borgarråd Erik Slottner (KD) har utsetts till civilminister och kommer bland annat ta sig an digitaliseringsfrågor. Mats Persson (L) blir utbildningsminister med ansvar för utbildnings- högskole- och forskningsfrågor.

Läs också:
Kritik mot Tidöavtalet från läkare och politiker: »Ställer inte upp på detta«
Läkarförbundet om regeringen: »Positivt att man är överens«
Förstatligande av vården ska utredas