Tre av partierna –  C, KD och Sjukvårdspartiet – satt även vid makten den senaste mandatperioden, men då tillsammans med Miljöpartiet, Liberalerna och Moderaterna.

Innan dess har Dalarna en lång historia av regionpolitik under socialdemokratiskt styre. Före 2018 har partiet suttit vid makten i över 90 år, genom olika politiska koalitioner.

Valet i september blev en framgång för både Sverigedemokraterna och S i Dalarna, medan Liberalerna och Miljöpartiet åkte ur regionfullmäktige och den tidigare koalitionen sprack.

Efter långa och bitvis kärva förhandlingar uppger S, KD, Sjukvårdspartiet och C nu att de lyckats enas.

– Vi har hittat varandra sakpolitiskt och försökt hitta kompromisser och vi har faktiskt haft ganska roligt ihop. Så det känns lovande inför framtiden, säger Elin Norén (S), som har varit socialdemokratiskt oppositionsråd de senaste fyra åren, till SVT Dalarna.

En knäckfråga för »Samling för Dalarna« har varit Vårdval bup. Det infördes under förra mandatperioden, och har kritiserats hårt av S. Den nya koalitionen landade till sist i att Vårdval bup blir kvar. I dag finns ingen majoritet i fullmäktige för att riva upp vårdvalet.

Socialdemokraterna utlovade inför valet en särskild psykiatrikommission. De fyra partierna i »Samling för Dalarna« har även enats om att ett arbetsutskott under hälso- och sjukvårdsnämnden särskilt ska följa utvecklingsarbetet inom psykiatrin.

Det blir även satsningar på den allmänpsykiatriska verksamheten och rättspsykiatrin i Säter.

Ett annat mål för det nya regionstyret är fler vårdcentraler.

S, C, KD och DSP får tillsammans 47 av regionfullmäktiges 83 mandat. Under måndagen väljs det nya regionstyret.