Daniel Sandvik, specialist i internmedicin vid Mora lasarett, gör musik under artistnamnet Daniel Saturn. Pressfoto: Nettan Kock.

– Jag ville skapa ett konceptalbum, lite som Kraftwerk. Och det är ju alltid bäst att gräva där man står, så jag tänkte att jag skulle göra något med koppling till sjukvården, säger Daniel Sandvik, med artistnamnet Daniel Saturn.

»Ledningsprocessen är en förutsägbar och systematisk process för att leda verksamheten på ett enhetligt, strukturerat och effektivt sätt.« När Daniel Sandvik, specialist i internmedicin vid Mora lasarett, scrollade genom Region Dalarnas intranät väckte raderna liv i hans kreativa ådra. Resultatet blev en skiva som släpptes tidigare i höst och en scenshow i lasarettets aula: Daniel Sandvik spelade synt medan en datorröst läste intranätsformuleringar till futuristiska bilder på storbildsskärm.

– Det var roligt och välbesökt, det kom hundra personer faktiskt. Sedan spelade jag i Faluns kulturhus dagen efter. Då var det ganska många från informationsavdelningen där och lyssnade, det är ju de som lägger ut de här texterna.

Vad tyckte de?

– De tyckte om det. Jag tror egentligen inte att någon står för de där sakerna på intranätet. Det finns ingen som kan ta illa upp av det jag gör, för det som står är bara kopierat och inklistrat från andra dokument.

Daniel Sandvik betonar att han inte är ute efter att »hacka på sin arbetsgivare« utan att konstprojektet snarare är systemkritiskt.

– Det är en kritik mot den allmänna byråkratiseringen av vården. Jag började jobba 2009 och sedan dess har fler chefsnivåer införts och så har vi GDPR som ställer till det.

Patienterna får också allt mindre tid, samtidigt som det administrativa arbetet ökar, menar Daniel Sandvik.

– Jag ägnar 80 procent av min arbetstid åt att sitta framför datorn, 15 procent åt patienter och 5 procent i fikarummet. Det är skevt.

I början av december hoppas han kunna åka på en liten turné till bland annat Stockholm och Göteborg. Just nu håller han på att fixa lokaler.

– Den här gången kommer jag spela på olika kulturhus, men på sikt tänker jag att man skulle kunna köra showen på klinikdagar och kongresser.

Lyssna på låten Processanalys.

Lyssna på låten Patient Människa Produkt.