Vid lunchtid på måndagen gör Jonas F Ludvigsson, barnläkare i Örebro och professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska institutet, ett inlägg på Twitter som inleds med ett utrop i versaler: »ÄNTLIGEN! Som professor på KI har jag nominerat en och samma person till Nobelpriset flera gånger. Nobelstiftelsens bestämmelser gör att jag inte får berätta vem, men jag är väldigt glad i dag.«

Varför tycker du att Svante Pääbo är en så välförtjänt pristagare?

Jonas F Ludvigsson, barnläkare och professor vid Karolinska institutet. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län.

– Nobelpriset handlar om att ha gjort en enda stor upptäckt. Det ska väga tyngre än halvbra upptäckter av någon som producerat massor med vetenskap. Och det Svante Pääbo har gjort är spektakulärt. Han har studerat människans tidiga utveckling genom nya tekniker och skapat en ökad förståelse. Han har verkligen varit en förgrundsgestalt och den viktigaste personen inom det här forskningsfältet.

Jonas Ludvigsson brukar varje år arrangera en webbtävling på Karolinska institutet där de anställda på institutionen får gissa vem som blir årets Nobelpristagare. Och även om Nobelstiftelsens regler hindrar honom från att säga rakt ut vem han har nominerat och hur många gånger har han varit tydlig med sin åsikt gentemot sina kollegor.

– Jag har alltid varit öppen med att jag själv naturligtvis har lagt min röst på Svante Pääbo, säger han och syftar på webbtävlingen.

Han medger dock att Svante Pääbos paleogenomik kan tyckas ligga lite utanför den traditionella medicinen.

– Det är ju inte som magsårsbakterien, hjärnans GPS eller någon receptor, utan hans forskning ligger lite vid sidan av huvudspåret. Men jag har hoppats i många år att Svante Pääbo ska få priset.

Det är också betydelsefullt att Nobelpriset har gått till en svensk, betonar Jonas F Ludvigsson.

– Jag tror att många svenskar underskattar hur mycket det betyder. Jag är själv ofta i USA, framför allt på Harvard och Columbia som jag har mycket forskningssamarbete med, och jag ser att Nobelpriset betyder otroligt mycket för Sverigebilden, säger han.

Läs också:

Svante Pääbo får Nobelpriset för upptäckter om människans evolution

Forskarkollega om Nobelpriset: Glädjande men även förvånande