Läkaren, i 50-årsåldern och med en mångårig anställning vid Karolinska universitetssjukhuset, ska enligt Svenska Dagbladet både ha tecknat konsultavtal med ett medicinteknisk företag, och deltagit i direktupphandlingar av företagets produkter för sjukhusets räkning.

Efter en anonym anmälan av en sjukhusanställd, genomförde sjukhuset med hjälp av advokatfirman Mannheimer Swartling en intern etikutredning av läkarens agerande. I den nyligen avslutade utredningen konstaterades att läkarens relation med företaget innebär en risk för jäv där läkarens opartiskhet kan ifrågasättas.

Karolinska universitetssjukhusets compliance officer, Helena Sundén, anser enligt SvD att fallet är »mycket allvarligt« och att man inte både kan företräda leverantören och sjukhuset när avtal ska skrivas.

– Då har man inte bara passerat jävsreglerna utan också misstanke om lagbrott. Det handlar om förvaltningslagen men också mutlagstiftningen och trolöshet mot huvudman, säger Helena Sundén till SvD.

Karolinska universitetssjukhuset har nu polisanmält läkaren för misstänkt mutbrott, som vid en fällande dom riskerar att dömas till fängelse, enligt SvD.

Läkaren har enligt SvD inte velat medverka och ge sin bild i rapporten från Mannheimer Swartling. SvD har själva sökt läkaren, som inte återkommit.

Läs även:
Region Uppsala polisanmäler misstänkt mutbrott kring inköp