Under måndagen valdes Elin Norén (S) till ordförande för den nya regionstyrelsen i Region Dalarna och Sofia Jarl (C) till första vice ordförande.

Men mest rubriker skapade Kent Ekeroth (SD) som valdes till oppositionsråd trots att han inte har en plats i regionfullmäktige, saknar förankring i Dalarna och aldrig har arbetat med sjukvårdsfrågor. Han kommer att dela rollen med Per-Ola Ahlström (SD).

Kent Ekeroth stod inte med på Sverigedemokraternas regionlista i Dalarna inför valet.

Den kontroversiella före detta riksdagspolitikern drog sig undan från politiken 2018, men valde att göra comeback efter att ha kontaktats av Sverigedemokraterna i Dalarna, som blev tredje största parti i regionen i och med årets val.

Elin Norén
Elin Norén (S), regionråd i Dalarna. Foto: Region Dalarna

Enligt Sveriges Radio P4 Dalarna folkbokförde Kent Ekeroth sig på ett vandrarhem i Rättvik i Dalarna i september.

Det oväntade valet har väckt kritik. Majoriteten la ner sin röst under omröstningen.

– Vi tycker att det är ett demokratiskt problem att välja någon som inte bor och är verksam i Dalarna, sa Elin Norén efteråt till SVT Dalarna.

Kent Ekeroth tror sig kunna tillföra energi och kreativitet till regionpolitiken – och på sikt även kunskap.

– Och jag är en hyfsat bra debattör, sa han till SVT.

Till SR Dalarna säger han att han har förståelse för kritiken.

– Jag tar kritiken om att jag inte stod på listan till regionfullmäktige med viss ro. Det har hänt innan både här i Region Dalarna och runt om i landet. Det är först för mig som det blivit ett problem.

Det nya regionstyret består alltså av Socialdemokraterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Dalarnas sjukvårdsparti (DSP). De kallar sig »Samling för Dalarna«.

Läs också:
Kent Ekeroth tillbaka i politiken
I dag väljs nytt styre i Dalarna
Nytt styre kan vänta i Dalarna: »Dalasamverkan har gått i graven«