– Stora delar av min kliniska verksamhet och min forskning har jag ägnat åt cancervård. Det här är en fantastisk chans, cirkeln sluts så att säga, säger Kjell Ivarsson i ett pressmeddelande från Region Blekinge.

Kjell Ivarsson blir ny cancersamordnare. Foto: Sverker Berggren/Region Blekinge

Kjell Ivarsson är läkare och har många års erfarenhet från chefsposter i sjukvården. Han är kirurg och utbildade sig till läkare vid Lunds universitet. Han har tidigare bland annat varit verksamhetschef inom kirurgin vid Helsingborgs lasarett, biträdande sjukhuschef för lasarett och divisionschef i Region Skåne och sjukvårdsdirektör för den kirurgiska vården i Region Jönköpings län. Han har även forskat inom tumörimmunologi vid Lunds universitet, och drivit forskningsprojekt inom akutsjukvård.

Kjell Ivarsson slutar som hälso- och sjukvårdsdirektör i december i år, och börjar i januari som nationell cancersamordnare på Sveriges Kommuner och regioner, SKR.

Han efterträder Hans Hägglund som varit nationell cancersamordnare sedan 2019 och slutade sitt uppdrag i somras. Sedan dess har Helena Brändström varit tillförordnad nationell cancersamordnare medan rekryteringen av Hans Hägglunds efterträdare har pågått.

Läkartidningen gjorde en större intervju med Hans Hägglund 2019. Läs den här.