Det nya styret presenterades vid en pressträff under torsdagseftermiddagen. Med Socialdemokraternas 31 mandat, Centerpartiets 6 mandat och Vänsterpartiets 5 mandat får den nya konstellationen egen majoritet i regionen, vilket partiföreträdarna var nöjda med:

– Vi lever i en turbulent tid och omvärld med krig i Europa, skenande inflation och höga elpriser. Det är mycket i vår omvärld som påverkar oss på ett medmänskligt plan och ekonomiskt, vilket också kommer ge oss en tuff mandatperiod, säger Åsa Johansson (S), regionstyrelsens tillträdande ordförande, i ett pressmeddelande.

I och med det nya styret blir det också stopp för nya vårdval inom vården, rapporterar P4 Värmland. De vårdval det redan finns avtal med kommer att finnas kvar, men inga nya avtal kommer att tecknas.

– Det tydligaste är att vi inte kommer skapa nya vårdval, vi tror på den egna verksamhets förmåga, säger Åsa Johansson till P4 Värmland.

Den 12 oktober hålls det sista sammanträdet med nuvarande regionfullmäktige och en knapp månad senare, den 9 november, hålls ett konstituerande regionfullmäktige där nytt presidium och ny regionstyrelse utses.