Carl Johan Sonesson (M), Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD). Foto: Liberalerna Skåne

Precis samtidigt som partiledarna för M, KD, L och SD höll presskonferens om regeringsbildningen, gjorde partiernas regionala diton i Skåne detsamma. Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) presenterade klockan 10 på fredagen regionens nya styre tillsammans med Per Einarsson (KD), Gilbert Tribo (L) och Niclas Nilsson (SD).

Region Skåne kommer under den kommande mandatperioden styras av M, L och KD. Det kan jämföras med den förra mandatperioden då också C ingick.

Nu har Centerpartiet dock valt att ställa sig utanför, till stor del beroende på att de inte vill stödja ett styre som förlitar sig på SD. I stället bildar de tre kvarvarande partierna M, KD och L ett minoritetsstyre, där de ingår ett budgetsamarbete med SD.

Själva styret blir en minoritet med 57 mandat av 149. Med SD säkrar den dock 87 mandat till budgetomröstningen.

Under presskonferensen tryckte partierna på att Region Skånes politik kommer att utgöras av tre block: vänsterblocket, det borgerliga blocket och Sverigedemokraterna. Partierna vill att SD ska ses som ett oppositionsparti som dock får ett deltagande i budgetprocessen och tio stycken förste vice ordförandeposter.

De fyra partierna presenterade tre fokusområden för styret: vårdköerna, ekonomin och näringslivet.

– På de här tre områdena har vi en rätt god samsyn. När det gäller ekonomin vill vi att den ska vara ännu starkare än vad den är i dag, sa Carl Johan Sonesson på presskonferensen och påpekade att det lutar åt ett överskott på två miljarder kronor i år.

– Vi kommer fortsätta försöka hålla en god ekonomi, så att man kan undvika S, V:s och MP:s ständiga krav på skattehöjningar.

Några närmare besked gavs egentligen inte, utan partierna hänvisade till budgeten som presenteras om drygt en månad. Klart är i alla fall att partierna inte tänker lägga ned några vårdval.

– Hade vi förhandlat med vänstersidan hade vi sannolikt inte kommit fram till en sådan överenskommelse, sa Carl Johan Sonesson.

När det gäller vårdköerna, som är ett av partiernas fokusområden, hänvisade Gilbert Tribo till budgeten, men gav ändå någon form av ledtråd.

– Vi kommer börja budgetförhandla nästa vecka, men det är ingen hemlighet att vi antagligen måste göra ett antal upphandlingar och titta på om vi kan skriva mer incitament till våra sjukhus att producera mer. Men det återkommer vi till när vi budgetförhandlat.