Per Larsson (KD), Marie Morell (M) och Alexander Höglund (L). Foto: Per Wahlgren/Region Östergötland

Som Läkartidningen tidigare berättat, har Socialdemokraterna i Region Östergötland gått i opposition. Det blev resultatet av ett misslyckande att bilda ett brett samarbete, vilket i sin tur borgade för maktskifte.

Nu har Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna bildat ett nytt politiskt styre i regionen. Med 35 av 101 mandat, är de dock i tydlig minoritet. Därför har de gjort en sakpolitisk överenskommelse med Sverigedemokraterna, vilket ger konstellationen precis vad som krävs för en majoritet: 51 mandat.

– Det blir ett borgerligt styre och vi kommer att samverka för ett ännu bättre Östergötland. Det finns mycket som är bra men vi vill också vara tydliga med de utmaningar vi står inför, som till exempel alltför långa vårdköer, säger Marie Morell (M) i ett pressmeddelande.

Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna kallar sitt styre för Östgötasamverkan. Vid en presskonferens lyfte de några fokusområden för den kommande mandatperioden: tillgänglighet, primärvård, psykisk hälsa och kvinnors hälsa, vid sidan om att vara en attraktiv arbetsgivare.

De närmare detaljerna kan dröja till den 23 november. Då läggs nämligen en budget fram för regionfullmäktige.

Läs även:
Maktskifte i Östergötland – S går i opposition efter strandade samtal