Madeleine Liljegren, tidigare ordförande i Sveriges yngre läkares förening, Sylf, och ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd, är egentligen invald i Läkarförbundets förbundsstyrelse till 2023. Men under onsdagen blev det känt att hon slutar i protest eftersom hon är kritisk till hur styrelsen fungerar – något som Dagens Medicin var först med att berätta.

Madeleine Liljegren. Foto: Anders Wiklund /TT

Varför slutar du?

– Jag tackar bara ja till uppdrag som känns roliga, utvecklande och där jag kan göra skillnad. Att sitta i den här styrelsen är inte längre roligt. En orsak till det är att den inte funkar som ett lag, säger Madeleine Liljegren till Läkartidningen.

Hon tycker särskilt att samarbetet i styrelsen har brustit när det gäller frågor som handlar om att påverka inriktningen i politiken, och ger privata sjukförsäkringar som ett konkret exempel.

Läkarförbundet var remissinstans till en utredning 2021 som föreslog att avtalen mellan regioner och privata vårdgivare skulle skärpas. Men enligt Madeleine Liljegren fick förbundsstyrelsen varken diskutera frågan eller se remissvaret innan det signerades av Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale och skickades in.

– Jag blev väldigt ställd och upprörd över det. För mig är det en viktig politisk fråga som väcker starka känslor.

Bristen på insyn och delaktighet har gjort det svårt att ta ansvar för förbundsstyrelsens arbete, menar hon.

– Jag har ju varit aktiv i styrelser massor av år. För mig är det självklart att det finns beslutsunderlag, att man vet vad som kommer härnäst och får diskutera frågor, säger hon och tillägger:

– Det är självklart att man tycker olika – det är bra. Men för att vi ska nå fram till kloka beslut måste alla få säga vad de tycker.

Madeleine Liljegren, som suttit i förbundsstyrelsen i tre år, berättar att hon egentligen ville sluta iredan förra året. Men då blev hon övertalad av valberedningen att stanna kvar.

– Jag har känt så här ganska länge och har naturligtvis pratat med Sofia flera gånger om hur jag upplever det.

Vad har Sofia Rydgren Stale svarat när du framfört din kritik?

– Det är bättre att du frågar henne om det. Jag har själv försökt bidra till att skapa en öppen transparent stämning med ett inkluderande arbetssätt. Men det har inte blivit någon förändring och därför är det bättre att jag slutar.

Madeleine Liljegren lämnar även posten som ordförande i Läkarförbundets utbildnings- och forskningsråd, UFO. Ordföranden måste nämligen sitta i förbundsstyrelsen.

– Det känns sorgligt för jag tycker att vi har gjort jättebra saker och det har varit jätteroligt.

Sedan hennes beslut blev känt under onsdagseftermiddagen, har hon fått många reaktioner.

– Det är jättemånga som har hört av sig! Medlemmar, kollegor, folk jag arbetat med tidigare och folk som jag inte ens känner har skrivit och tackat för allt jag gjort. Jag är jätteglad över det, och stolt över det arbete som jag varit med och bidragit till – inte minst i Sylf.

Läkartidningen har sökt Läkarförbundets ordförande Sofia Rydgren Stale för en intervju. Hon befinner sig på resande fot och kan därför inte bli intervjuad, enligt Läkarförbundets presschef. Läkarförbundet hänvisar i stället till ordförandens tidigare skriftliga kommentar:

»Jag beklagar att Madeleine Liljegren känner så här. Jag delar dock inte hennes kritik mot styrelsearbetet. Sen finns det så klart alltid förbättringsområden som vi kan utveckla. Förbundet besvarar över 200 remisser årligen och vi har en tydlig rutin som vi uppdaterar kontinuerligt, senast våren 2022. Madeleine har varit en stor tillgång för förbundet, inte minst i hennes roller som ordförande för vårt utbildnings- och forskningsråd, ledamot i förbundsstyrelsen och ordförande för Sylf«.

Läs också:
Madeleine Liljegren slutar i förtid – kritiserar styrelsen arbete
Sofia Rydgren Stale föreslås bli omvald
Ylva Sandström och Torsten Mossberg lämnar förbundsstyrelsen