Sverigedemokraterna, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna vill, enligt Tidöavtalet, utreda möjligheterna att begränsa rätten till offentligt finansierad tolk för personer med uppehållstillstånd och svenskt medborgarskap.

I stället ska den som behöver tolk, få betala för det själv. För nyanlända ska en särskild tolkavgift utredas.

Förslaget har mött skarp kritik. Bland annat från Läkarförbundet. I förra veckan skrev förbundet en debattartikel i Dagens Nyheter tillsammans med nio andra fackförbund i vården. Att begränsa möjligheten för patienter att förstå och göra sig förstådd inom vården hotar patientsäkerheten och är ett brott mot mänskliga rättigheter, enligt fackförbunden.

Nu uttalar sig den nya sjukvårdsministern Acko Ankarberg Johansson för första gången om den omstridda frågan. I en intervju med Svenska Dagbladet säger hon att det saknas lagliga möjligheter att ta bort tolkstödet i sjukvården.

– Det skulle strida mot flera skarpa lagar om patientsäkerhet och en jämlik vård. Patientsäkerheten är en grundbult i vården och utifrån befintliga lagar kan knappast utredningen komma med ett sådant förslag. Men direktiven har ännu inte lagts till utredningen, säger hon till SvD.

Uttalandet har fått Anders W Jonsson, Centerpartiets sjukvårdspolitiska talesperson, att regera skriver Dagens Medicin.

»Kommer statsrådet att ta fram förslag till lagändringar som möjliggör implementering av den överenskommelse man träffat med SD?«, undrar han i en interpellation.

– Sitter man i regeringen och har majoritet i riksdagen, då ändrar man ju lagen. Vad lagen säger i dag är självklart, säger Anders W Jonsson till Dagens Medicin.

Läs också:
Kritik mot Tidöavtalet från politiker och läkare