Den senaste mandatperioden har Region Jönköpings län styrts av en blocköverskridande konstellation bestående av Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Bevara akutsjukhusen. Men efter årets val har sex partier blivit tre och moderater styr för första gången tillsammans med socialdemokrater.

Martin Nedergaard Hansen, ortoped på Höglandssjukhuset i Eksjö, varvar vårdjobbet med posten som regionråd för partiet Bevara akutsjukhusen. Foto: Bevara akutsjukhusen

– Vi verkar se samma problem trots partiernas ideologiska skillnader. Jag tror och hoppas att vi ska kunna överbrygga olikheterna och se till att det blir verkstad i de frågor där vi ser utmaningar, säger Martin Nedergaard Hansen till Läkartidningen.

Vad vill ni göra först?

– Vi har samma problem som på nationell nivå; vi behöver se till att vi har rätt kompetens, vårdplatser efter behov och fortsatta satsningar på primärvården.

Och partierna har redan fått kompromissa sig fram. Socialdemokraterna vill minska vårdvalen medan Moderaterna vill se fler – och där har lösningen blivit att inte införa fler vårdval men heller inte ta bort några, rapporterar SVT Nyheter Jönköping.

Den styrande trion får totalt 44 av 81 mandat.

Läs också: Bevara akutsjukhusen hoppas bevara sina mandat i regionen