Efter valet kallade Sjukvårdspartiet Västernorrland (SJPV) in Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna till förhandlingar om att bilda en gemensam majoritet i regionfullmäktige. Tillsammans kan de bilda majoritet med 36 av 71 mandat.

Men trots veckor av intensiva förhandlingar, lyckas partierna inte komma överens. En stötesten är Moderaternas vallöfte om att lägga ner Sollefteå sjukhus. Sjukvårdspartiet Västernorrland vill i sin tur bygga ut sjukhuset.

I förra veckan strandade förhandlingarna eftersom man inte kan hitta en gemensam politisk linje.

– Samtalen har förts i en god ton där vi är överens om mycket, men tyvärr står vi moderater och framför allt Sjukvårdspartiet för långt ifrån varandra när det gäller Sollefteå sjukhus, säger gruppledaren Anna Strandh Proos (M) i ett pressmeddelande.

Robert Thunfors (SJVP). Foto: Malin De Wall/High Coast Media

– Vi vill tacka Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna för intressanta samtal. SD och KD har visat stor mogenhet och vilja att ta ansvar, kompromissa och att ta politiskt ledarskap. Tyvärr brister detta hos Moderaterna, säger Sjukvårdspartiets gruppledare Robert Thunfors i sin tur i ett pressmeddelande.

Sjukvårdspartiet har rullat över bollen till Socialdemokraterna. Men S duckar.

– Vi anser det är de partierna som haft majoritet, när de tillsammans räknat sina mandat, som ska lösa detta, säger regionrådet Glenn Nordlund (S) till SVT Västernorrland.

Socialdemokraterna ser ett extraval som den enda utvägen.

– Partierna som befinner sig i majoritetsläge utifrån mandatfördelningen kan inte bara rulla över bollen till oss, som har förlorat valet. Det fungerar inte så, säger Glenn Nordlund.

Han uppger även att han ser små möjligheter för S att lyckas bilda majoritet.

– När vi tittar på de här partierna och de rena politiska sakfrågorna ser vi inte att det är möjligt att få till ett stabilt styre med tillräckligt gemensam syn på de viktigaste politiska frågorna, säger han till SVT.

De senaste åren har varit röriga i Region Västernorrland. Regionen har styrts av Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna, men M hoppade av samarbetet innan valet tidigare i år.

När valresultat kom stod de klart att väljarna inte är nöjda med hur sjukvårdspolitiken har skötts. S tappade fyra mandat även om partiet fortfarande är störst. Liberalerna åkte ur regionfullmäktige.

Sjukvårdspartiet Västernorrland, som varit i opposition i regionen de senaste åren, gjorde däremot sitt bästa val någonsin. Partiet gjorde ett rekordval och ökade med hela tio procentenheter jämfört med 2018.

Efter valet sa SJVP att partiet ville leda en ny majoritet och stängde i princip dörren för ett samarbete med S.

– Har vi fått 19 procent och är näst största parti så är det både en plikt och en skyldighet att försöka få till ett maktskifte, sa Robert Thunfors, gruppledare (SJVP) till Sundsvalls Tidning i september när det stod klart att partiet hade gjort ett succéval.

Läs också:
Maktskifte på gång i Västernorrland 

Extra val

Regioner som drabbas av politiska kriser kan utlysa extra val mellan två ordinarie val. Möjligheten har funnits sedan 2011. Det är dock ovanligt att det sker, enligt Sveriges Kommuner och regioner (SKR). Ett krav är att det måste ha gått sex månader från det att nyvalda fullmäktige har haft sitt första sammanträde innan ett extra val kan hållas. Ett annat är att minst två tredjedelar av de närvarande ledamöterna i regionfullmäktige måste ställa sig bakom beslutet att utlysa ett extra val.