Den senaste mandatperiodens minoritetsstyre i Region Västmanland, bestående av Socialdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet, byts ut. I stället blir det en annan konstellation i minoritet bakom spakarna, då Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har kommit överens om att samarbeta, rapporterar P4 Västmanland. Men eftersom trion bara har 26 av fullmäktiges 77 mandat har de valt att ingå i en valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna, som har 14 mandat.

Mikael Andersson Elfgren (M) är gruppledare för Moderaterna i regionen och regionstyrelsens blivande ordförande:

– Framför allt i den ekonomiska politiken ligger Sverigedemokraterna väldigt nära oss moderater och vi kommer att förankra vår budget mot Sverigedemokraterna, men vi kommer också vara ett styre som pratar med samtliga partier och söka breda överenskommelser, säger han.