Den senaste mandatperioden har Region Gotland styrts av Moderaterna, tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna. Men de forna allianspartierna lyckas inte få majoritet efter valet och nu har Moderaterna funnit en ny samarbetspartner från andra planhalvan.

– Vi blev kontaktade av Socialdemokraterna och fann att det var en spännande diskussion vi hade redan från början. Vi ser verkligen fram emot att bana ny väg. Den gemensamma nämnaren är att vi vill ha tillväxt och vi vill Gotlands bästa, så det här ska bli kul, säger Håkan Onsjö (M) till P4 Gotland.

Tillsammans får de båda partierna 36 av de 71 mandaten och uppnår alltså majoritet. Partierna uppges vara överens om sex fokusområden, bland annat om bostadsbyggande i och utanför Visby, en trygg äldreomsorg och förstärkt dialog med näringslivet.

Även om samarbetet än så länge bara är i startgroparna ser partierna positivt på framtiden.

– Vi har redan upptäckt att vi har roligt tillsammans och att vi har lätt för att föra en konstruktiv dialog, säger Meit Fohlin (S) i radiointervjun.