Kjell Ivarsson. Foto: Region Blekinge

Som Läkartidningen tidigare har berättat, kan operationer av kvinnor med gynekologisk cancer inte längre utföras vid Blekingesjukhuset, utan patienterna skickas till Region Skåne. Bakgrunden är att ett team kirurger valt att sluta och att sjukhuset inte har hittat några ersättare.

Nu säger Region Blekinges avgående hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson att möjligheterna att få tillbaka kirurgin är mycket små.

– Där vi är just nu ser jag inga möjligheter att återskapa detta, i alla fall inte på överskådlig sikt, säger han i Sveriges Radio P4 Blekinge.

Blekingesjukhuset, som ett av få sjukhus i sin storlek, bedrev kirurgin av gynekologisk cancer till början av 2021. Men efter vad som beskrivs som år av konflikter på kvinnokliniken, sa tumörteamet med tre kirurger upp sig.

Medan Kjell Ivarsson inte hyser några större förhoppningar om att återskapa gyncancerkirurgin, vill hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Anders Lund (M) åtminstone försöka ha kvar vissa av operationerna i Blekinge, om verksamheten kan hitta en lösning.

– Vi ser att ledtiderna till Skåne inte är jättebra. Kan vi samverka på ett bättre sätt, kanske att vi kan ta lite enklare tumörkirurgi här i Blekinge, säger han till P4.

 

Läs även:
Skåne tar över gyncancerkirurgi efter kirurgflykt i Blekinge
Läkarförening begär förhandling efter att kvinnoklinikens chef petats