Under tisdagen meddelade Sjukvårdspartiet Västernorrland (SJVP), Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna att de vill ta över styret i regionen.

Robert Thunfors (SJVP). Foto: Malin De Wall/High Coast Media

– Vi tre partier tar ansvar för den politiska situation som blev valets resultat och är beredda att bilda en minoritet för att leda regionen efter den 1 januari säger Robert Thunfors, gruppledare för Sjukvårdspartiet i ett pressmeddelande.

De tre partierna kan dock bara bilda ett minoritetsstyre med 27 av 71 mandat. Det innebär att de kommer att behöva stöd av andra partier för att driva igenom sina förslag.

Under tisdagen presenterade de en överenskommelse med fem rubriker: personalförsörjningen, tre akutsjukhus i Västernorrland, primärvård, lokalt ledarskap och ekonomi.

Partierna vill behålla de tre akutsjukhusen i Sundsvall, Örnsköldsvik och Sollefteå. De lovar också att öppna BB i Sollefteå igen, liksom akut kirurgi och akut ortopedi.

»Vårt mål är att under mandatperioden öppna akut kirurgi, akut ortopedi, akut kvinnosjukvård och BB/förlossning vid sjukhuset i Sollefteå. En fungerande akut kirurgi är en förutsättning för att öppna BB/förlossning. Verksamheten ska ske patientsäkert och med egen personal, till större delen från det egna sjukhuset«, skriver de tre partierna i överenskommelsen.

Alla sjukhusen ska erbjuda grundläggande bas- och akutsjukvård. Fler vårdplatser ska öppnas – i synnerhet geriatriska vårdplatser. Det nya styret vill även gå ifrån länskliniker mot ett mer lokalt ledarskap.

Partierna nämner bemanningsfrågan som den största utmaningen framöver och lovar bland annat en lönesatsning på totalt en kvarts miljard. Lönerna i regionen ska ligga högre än riksgenomsnittet, enligt SJVP, SD och KD. Huvudsaklig målgrupp för satsningen är enligt överenskommelsen »sjuksköterskor, övrig vårdpersonal samt enhetschefer inom hälso- och sjukvården«.

En översyn ska också göras med målet att utöka personalens möjligheter att påverka sina scheman, liksom en inventering av arbetsmiljön för att fånga in brister och förslag på förbättringar.

– Det är stort ansvar att leda Västernorrland ur vårdkrisen. Det kommer att ta tid, men en ny och väsentligt bättre personalpolitik är en god början, säger Henrik Sendelbach, gruppledare för Kristdemokraterna, i pressmeddelandet.

De senaste åren har varit röriga i Region Västernorrland. Efter valet 2018 tog Socialdemokraterna, Moderaterna och Liberalerna över styret, men M hoppade av samarbetet innan valet tidigare i år.

Väljarna gav styret underkänt i årets val. S tappade fyra mandat och L åkte ur fullmäktige. Sjukvårdspartiet Västernorrland, som varit i opposition i regionen de senaste åren, gjorde sitt bästa val någonsin och ökade med hela tio procentenheter jämfört med 2018.

Även efter valresultatet var klart har det varit rörigt. Först kallade SJPV in SD, KD och M till förhandlingar. Men efter några veckors intensiva förhandlingar gav de upp. Sollefteå sjukhus blev en för stor stötesten. M vill lägga ner sjukhuset »i sin nuvarande form«, medan SJPV vill bygga ut det.

SJPV rullade då över ansvaret att lösa regionstyret till Socialdemokraterna, som duckade.

– Vi anser det är de partierna som haft majoritet, när de tillsammans räknat sina mandat, som ska lösa detta, sa regionrådet Glenn Nordlund (S) till SVT och tillade att han såg ett extraval som enda utvägen.

Men nu ser det alltså ut att kunna bli ett minoritetsstyre med SJPV, SD och KD i Region Västernorrland.

Regionrådet Glenn Nordlund (S), är lite överraskad över beskedet. Han säger till P4 Västernorrland att S och de övriga partierna nu behöver ta ställning till förslaget.

– Vi behöver inom vårt parti fundera på hur vi ser på läget och ha en del ytterligare kontakt med andra partier, säger han.

Socialdemokraterna, som har flest mandat av partierna i regionen, har tidigare sagt att man ser små möjligheter att få ihop ett S-lett majoritetsstyre.

– Vi har haft svårt att se det. Men nu får vi nog ta ytterligare diskussioner, säger Glenn Nordlund till lokalradion.