För en dryg månad sedan uppgav Alf Jönsson att han skulle ta en »tillfällig timeout«. Han sa då att han blivit kontaktad av polisen gällande en utredning, men att han inte delgivits någon misstanke om brott.

Nu uppger Region Skåne i ett pressmeddelande att Alf Jönsson slutar. Där står att det inte har framkommit någon ny information i polisutredningen som ledde till timeouten. Utredningen ska inte heller vara orsak till att Alf Jönsson slutar.

Regionstyrelsens ordförande Carl Johan Sonesson (M) säger dock till SVT Nyheter Skåne att det har spelat in i beslutet att »ansvarsbefria honom«.

– Alf Jönsson har gjort ett bra jobb under en lång tid, men vi har också under en längre tid funderat över de utmaningar vi har under den kommande mandatperioden och sen har självklart polisutredningen mot honom påskyndat processen.

Det är inte uttalat vad polisutredningen innefattar, men i början av 2020 stoppades ett projekt med att införa IT-systemet Vårdexpressen i Skåne, efter att uppgifter om oegentligheter rörande personkopplingar mellan företaget och regiondirektör Alf Jönssons familj, framkommit. Det hela ledde till en utredning om mutbrott och i april i år dömdes vd:n för företaget och två regiontjänstemän till fängelse.

Alf Jönsson får 4,7 miljoner kronor i fallskärm, som kommer av hans avtal vilket garanterar 24 månaders lön i händelse av uppsägning.

Beslutet om att avsluta Alf Jönssons uppdrag togs på onsdagen, och gäller redan från torsdagen (6 oktober). Inom kort ska processen med att utse en ny regiondirektör inledas. Till dess är ekonomidirektör Lars-Åke Rudin tillförordnad regiondirektör.

I regionens pressmeddelande tackar Alf Jönsson alla medarbetare och chefer.

– Det är människor som verkligen gör skillnad för skåningarna och jag är stolt att ha varit en del av Region Skåne och den otroliga utveckling som skett under de här innehållsrika åren.

Läs även:

Regiondirektör tar en time-out

Längre fängelsestraff när tre döms på nytt i Vårdexpressen-målet

Fyra åtalas i den skånska IT-affären med Vårdexpressen

Vårdinnovation i konkurs – Dalarna häver kritiserat avtal

Upphandling av IT-system kritiseras

Även Västra Götaland bryter med skånskt IT-bolag

AI-projekt stoppas – Skåne utreder »misstänkta oegentligheter«