– Vi har valt att lämna förhandlingen – då vi inte ville söka aktivt stöd av SD, säger gruppledaren Hans Wennberg (MP) till SVT Nyheter Uppsala.

Partiet vänder sig nu till Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för ett framtida samarbete. De tre får dock inte hälften av mandaten i regionen. Det får inte heller M, C, L och KD, som tillsammans samlar 39 av 101 mandat. Men med Sverigedemokraternas 14 mandat kan de borgerliga få igenom sin politik.

Hur det mer precist kommer att se ut var på måndagseftermiddagen inte klart. De borgerliga partierna hänvisar i stället till en presskonferens på tisdagsförmiddagen.

Socialdemokraterna, som fick flest röster i valet och har 31 mandat, konstaterar dock att partiet inte lyckats förhandla fram ett styre.

– Vi har verkligen försökt och fört samtal med alla utom SD, men vi har inte lyckats, säger regionrådet Helena Proos (S) till SVT.

Samtidigt bekräftar SD för SVT att partiet tänker rösta på det moderata regionrådet Emilie Orring i det konstituerande regionfullmäktigemötet på onsdag.