På flera håll i landet är de specialiserade postcovidmottagningarna under avveckling och patienterna hänvisas till primärvården. Redan i maj slutade Sahlgrenska universitetssjukhuset ta emot remisser och när Västra Götalandsregionens enda postcovidmottagning nu stänger helt och hållet är det alltså vårdcentralerna som får ett utökat uppdrag. Det har lett till kritik från läkarhåll, vilket Sveriges Radio P4 Göteborg var först med att rapportera.

Jakob Nyhlén, ordförande i Västra Götalands läkarförenings primärvårdssektion. Pressfoto.

– Det handlar egentligen inte om postcovidmottagningen, utan det här är bara ytterligare ett symtom på det stora problemet. Nya uppdrag, behandlingar och patientkategorier förs hela tiden över till primärvården, samtidigt som vårt grunduppdrag i många år i praktiken har fått minusbudgetar, säger Jakob Nyhlén, ordförande för Västra Götalands läkarförenings primärvårdssektion, till Läkartidningen.

Som exempel nämner han att fler och fler läkemedelsbehandlingar förs över till primärvården. Även andra behandlingar, såsom frysningar av mindre hudförändringar, ska numera utföras inom primärvården, vilket leder till ökade kostnader i inköp och utbildning. Med en växande befolkning söker samtidigt fler vård, och färre vårdplatser gör att många patienter skickas hem tidigare. Under flera år har fackförbunden försökt signalera det ohållbara i situationen till politikerna.

– ­­Det blir en omöjlig arbetsmiljö. Antingen måste vi ge dålig vård till patienten eller så måste vi kompromissa med vår egen hälsa och vår egen tid. Jag har otaliga kollegor som jobbar 80 procent på pappret, för då blir det hundra procent i praktiken, säger Jakob Nyhlén.

När det gäller just postcovidpatienterna ser han med oro på konsekvenserna.

– I många fall är en duktig allmänläkare idealisk för att se helheten, men för de svårast sjuka blir det jätteproblematiskt att vi får ytterligare ett uppdrag utan vare sig mer personal eller resurser.

Han undrar hur allmänläkarna ska kunna fungera som spindeln i nätet mellan de olika typer av specialister som patienterna behöver utan att ha några marginaler.

– Inte ens olympier kan springa flera lopp samtidigt.

Efter läkarnas larm kommer nu vårdcentralernas situation ses över av det nya rödgröna regionstyret, säger Janette Olsson, Socialdemokraternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor, till P4 Göteborg.

– Det gäller att ge hälso- och sjukvården långsiktiga budgetförutsättningar.

Men hon lägger samtidigt in en brasklapp.

– Vi har en stor inflation och det ställer till det litegrann med ekonomin, säger Janette Olsson.

Och Jakob Nyhlén är inte särskilt optimistisk.

– Alla partier, oavsett block, har talat sig varma för primärvården inför valet, men vad det ska innebära i praktiken har jag inte fått någon information om än så länge. Jag vågar inte tro på någonting förrän jag ser det i konkreta förslag till beslut, säger han.

Läs också:
Regioner stänger mottagningar för patienter med postcovid