Rödgrön Ledning är det beskrivande namnet på Västra Götalandsregionens nya styre som består av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. På tisdagen bekräftades skiftet från det åttaåriga alliansstyret, när fullmäktige röstade fram regionråden.

Partierna har inte presenterat ett gemensamt program, men en av deras nyckelfrågor kommer att bli en »långsiktig personalpolitik för att behålla kompetensen i Västra Götalandsregionen«.

– Vi ser att vi behöver vara mer lyhörda från politikens sida, gå ut och lyssna. Till exempel finns många i läkargruppen som inte har så bra arbetsvillkor, och inte har för höga löner heller för den delen, säger Carina Örgård (V) till Läkartidningen.

Hon är en av Vänsterpartiets två regionstyrelseledamöter. Partiet kommer att få ordförandeskapet i personalutskottet.

Carina Örgård poängterar att det återstår budgetförhandlingar, och att det i nuläget inte finns utrymme att göra några löneförändringar i grunden. Men politiken måste göra något på sikt, även om hon inte vill gå in på vilka grupper medarbetare det rör sig om.

– Vi behöver gå in och ändra löneläget. Vi ser att politiken måste ta ett större ansvar för det, säger hon och fortsätter:

– Där måste vi vara mer tydliga med tillskott till de verksamheterna som behöver det. Men det måste också gå till personalens arbetsvillkor och inte stanna någonstans på vägen.

Samtidigt påpekar hon att regionen, liksom resten av Sverige, står inför tuffa ekonomiska utmaningar. Någon skattehöjning blir det dock inte tal om nästa år; fullmäktige bestämde på tisdagen att låta regionskatten vara oförändrad.

– Många medborgare har det tufft just nu med ökade omkostnader, så vi ser inte att vi kan gå den vägen. Vi har goda ekonomiska förutsättningar i grunden i vår region, och vi ser att skatteunderlaget inte sviktar, säger Carina Örgård.

Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet samlar tillsammans 68 av 149 mandat och kommer därför att leda i minoritet. Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna kommer att vara i gemensam opposition, rapporterar TT.

Läs även:
Rödgrön majoritet kan ta över styret i Västra Götaland: »Vägen framåt«