Nu står det klart att åklagaren yrkar på livstids fängelse för den 33-årige man som står åtalad för terroristbrott genom mord på psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Almedalen i Visby den 6 juli. Mannen står även åtalad för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord på partiledaren Annie Lööf (C).

Enligt Dagens Nyheter anser åklagaren att valet av påföljd varit svårt. Efter att ha läst högt ur den rättspsykiatriska undersökningen konstaterade han dock att den åtalades minnesbilder är goda och att det är tydligt att han målmedvetet berövat en annan människa livet.

– Slutsatsen är att hans förmåga att inse handlingarnas innebörd var nedsatt, inte utesluten, sa åklagaren, enligt tidningen.

Han noterade också att mannen fram till nu suttit på vanligt häkte och inte vårdats inom rättspsykiatrin och att det inte går att bortse från gamla anteckningar i en krypterad hårddisk där mannen »resonerar kring att sikta mot rättspsykiatrisk vård«.

Den åtalades advokat Staffan Fredriksson var däremot av den bestämda uppfattningen att hans klient inte ska sättas i fängelse eftersom han är allvarligt psykiskt sjuk. Enligt advokaten bör påföljden vara rättspsykiatrisk vård. Han hävdade också att den åtalade enbart ska dömas för mord på Ing-Marie Wieselgren – inte för planerna när det gäller Annie Lööf.

Den åtalade mannen har erkänt sig skyldig till terroristbrott genom mord. Enligt Dagens Nyheter meddelas domen den 6 december. Den åtalade ska kvarstanna i häkte.