Olov Grankvist, verksamhetschef vid Centrum för obstetrik och gynekologi i Region Västerbotten, berättar i ett pressmeddelande från Region Västerbotten att bemanningen vid förlossningen i Lycksele inte har gått att lösa över jul, trots intensivt arbete hela hösten.

– Nu har vi fattat beslutet om att hålla stängt med samma upplägg som i somras. Vi hänvisar till förlossningsavdelningarna i Skellefteå och Umeå men har jourhavande barnmorska och gynekolog på plats i Lycksele för att kunna hantera akuta händelser, säger han i pressmeddelandet.

Svårigheterna att bemanna förlossningen vid Lycksele lasarett är en sorglig följetong.

I somras tvingades Lycksele BB hålla stängt flera veckor på grund av personalbrist, liksom förra julen. Nu skriver Region Västerbotten i pressmeddelandet att förlossningen kommer att stängas två veckor även denna jul.

Förlossningen är beroende av hyrpersonal, pensionärer som hoppar in och att de fast anställda flyttas runt mellan regionens tre förlossningsavdelningar för att kunna hålla verksamheten öppen. 11 barnmorskor skulle behöva anställas i Lycksele, och i hela Västerbotten saknas det totalt 23 stycken.

Enligt SVT Västerbotten är det ett 15-tal kvinnor i södra Lappland som beräknas föda under de två veckor förlossningen håller stängt. De kontaktas nu personligen av förlossningspersonalen i Lycksele.

– Det är ett väldigt tråkigt besked att lämna och vi förstår att det påverkar och kan skapa oro. Vårt fokus är som alltid att erbjuda alla blivande föräldrar en trygg och säker förlossningsvård. Med erfarenheterna från tidigare års stängningar vet vi att det här upplägget fungerar, fast självklart hade det önskvärda varit att kunna ha öppet alla våra tre förlossningsenheter som vanligt, säger Olov Grankvist, i pressmeddelandet.