Bakgrunden är en trafikolycka som inträffade i somras och där en person avled. En anhörig till den avlidna berättade på Facebook hur hen försökt komma kontakt med Karolinska universitetssjukhuset för att få information och var i inlägget kritisk till ur hen bemötts, skriver Dagens Nyheter.

Sjukhuset ska sedan ha svarat inlägget på med ett eget Facebookinlägg där den anhörigas för- och efternamn fanns med. Karolinska tog sedan bort inlägget och bad om ursäkt, efter att den anhöriga kontaktat sjukhuset.

Efter händelsen anmälde Karolinska universitetssjukhusets styrelse, som är personuppgiftsansvarig för namnpubliceringen, det inträffade till IMY som nu ger styrelsen en reprimand. Enligt Dagens Nyheter bedöms det inträffade som en »mindre överträdelse« av artikel 6 i dataskyddsförordningen, bland annat då sjukhuset agerat relativt skyndsamt med att ta bort personuppgifterna. Några sanktionsavgifter ska inte vara aktuella.